Blog

Hunddagis väljer Real Färskfoder

Annettes-hunddagis-med-hundar

Annettes Hunddagis ligger i en stor lokal på 230 kvm strax utanför Bollnäs. Hunddagiset har sammanlagt 100 hundar i olika storlekar hos sig och fr.o.m. den 1 januari erbjuder de hundarna färskfoder.

Det började under den varma sommaren 2018 då Annette märkte stor skillnad på energin hos hundar som åt färskfoder och på de hundar som åt torrfoder. Färskfoderhundarna hade energi och var ute och lekte medan torrfoderhundarna var orkeslösa och låg inne för att orka med värmen.

– För mig är det jätteviktigt att kunna erbjuda hundarna ett bra fodernär de är hos oss och då är Real Färskfoder ett enkelt val. Jag vill att ägarna ska hämta pigga och välmående hundar på eftermiddagen, säger Annette Österman som driver Annettes hunddagis.

Annette och personalen ser enbart positiva tecken hos hundarna, de är gladare, mer samspelta, har mer energi, pälsarna är finare och klorna måste klippas oftare.

Real Färskfoder har även gjort dem mer effektiva, matningsprocessen som förut tog närmare en timme är nu över på en kvart och med mindre kladd. Självklart tvekade hon aldrig att helt och hållet gå över till Real Färskfoder då hon själv och hennes personal är färskfoderfantastiker sedan länge. 🐶

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Träffa vår nya ambassadör Sofie Lourié

RealFärskfoder-SofieLourié

Sofie Lourié har fyra hundar och alla mår bäst av att äta färskfoder. Hennes största anledning till varför hon valde just Real Färskfoder var för att en av hennes hundar var väldigt rinnig i ögonen. Det slutade nästan helt efter att hon började med färskfoder från Real.

– Både jag och mina hundar trivs superbra med Real Färskfoder. De har en fantastisk service och den smidiga hemkörningen tycker jag är väldigt bra, säger Sofie Lourié.

Att Real Färskfoder gör fyra kilos korvar är något som Sofie gillar skarpt. Korvarna gör det enkelt att frysa in och ta ut den mängden mat som hundarna behöver.  

– Jag tycker fyra kilos korvarna är helt perfekta för vår flock.

Till vardags jobbar Sofie som lärare i årskurs 4-5 och den resterande tiden går åt till familjen och hundarna. Tillsammans med hundarna tränar och tävlar hon i agility runt om i Sverige och Norden.

– Real Färskfoder upplever jag som väldigt öppna och transparenta med hela sin verksamhet. Deras utveckling står i fokus och de ser hela tiden till att vara uppdaterade och mottagliga från både andra tillverkare, leverantörer och kunder, avslutar Sofie.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Färskfoder gör hunden frisk och pigg

Allt fler hund- och kattägare går över till att ge sina djur färskfoder istället för torrfoder. Utvecklingen har dragit sig från torrfoder, som varit i stort sett det allenarådande sättet att utfodra sina sällskapsdjur på, till att gå över till djupfryst, färskmalet kött istället. Vi förstår varför: Fördelarna är många och valet av foder kan faktiskt vara livsavgörande för ditt husdjur.

Det finns välgrundade teorier om att immunförsvaret blir starkare av att hundar och katter äter färskfoder med alla nyttiga fetter, vitaminer och mineraler bevarade. Man frågar sig om det kan vara så att vitaminer och mineraler tas upp bättre av kroppen när de är oprocessade och inte upphettade som i torrfoder?

Vi har pratat med forskaren Anna Hielm-Björkman, docent vid Helsingfors universitet, som specialiserat sig på sambandet mellan sjukdomar hos hund och vad de äter.

Så, Anna, varför ska jag ge min hund färskfoder?

– Det är belagt, att genom att mata hunden med färskfoder, har den rent statistiskt mindre risk att drabbas av atopi och andra sjukdomar.

Atopi, eller atopiskt dermatit som det heter, är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som yttrar sig i form av eksem och återkommande öroninflammationer och klåda i tassarna.

– Vi tror också att färskfoder kontra torrfoder gör att hundars immunförsvar stärks, och att det i sin tur leder till att man kan undvika vissa sjukdomar såsom epilepsi, cancer av olika slag, diabetes, mag- och tarmsjukdomar, artros och samt skilda typer av hudsjukdomar. Alla är de sjukdomar som även vi människor drabbas av och de är samtliga klassiska vällevnadssjukdomar.

Anna Hielm-Björkman menar att det räcker med att om man ger sin hund så lite som en fjärdedel av maten i färsk form, så kommer den att hålla sig friskare än om den bara äter torrfoder. De färskfoderätande hundarna drabbas inte alls i lika hög grad av höftledsdysplasi och allergier som sina torrfoderätande kamrater. Hennes forskning stöder sig på ett stort antal studier och den största källan till underlag om hundarnas hälsotillstånd har man genom databasen Dogrisk där 12 000 hundägare har besvarat detaljerade frågor om hur deras hundar lever, vad de äter och hur deras hälsostatus ser ut.

Det är dock inte klarlagt vad det är i färskfoder som gör att man minskar risken för sjukdomar. Det man tittar på nu är om det kan ha att göra med att:

* det är färskt?

* det innehåller mer fett?

* det innehåller oprocessade kolhydrater?

* det är bättre upptaglighet av vitaminer och spårämnen än av processat foder?

Det som kvarstår nu är att Anna Hielm-Björkman och hennes forskarkollegor kan sammanfatta denna enorma databas och få vetenskapliga bevis för det vi på Real färskfoder redan vet: Vassa tänder äter kött!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Färskfoder gör Gizmo mätt och belåten

Större mättnadskänsla, finare päls och mer energi. Det var resultatet efter att hunden Gizmo börjat äta endast Real Färskfoder.
– Han är helt galen i det, säger matte Maria Stenberg.

När 1,5-åriga maltesern Gizmo skulle byta från valp- till vuxenfoder gick han ner i vikt och bajsade fem till sex gånger om dagen. Han kunde springa runt och jaga sin matte Maria i flera timmar innan det var dags för mat för att han ständigt var hungrig. Vändningen kom när Maria var på en föreläsning hos Annette Österberg som driver hunddagis i Bollnäs. Hon rekommenderade Maria att prova Real Färskfoder.

– Jag hade testat tidigare att blanda lite av deras färskfoder med Gizmos vanliga torrfoder, men efter hennes rekommendation gick jag över helt och ångrar mig inte en sekund, säger Maria.

Nu håller sig Gizmo mätt längre och har mer energi. Från att ha varit ganska trött är han piggare och Maria har lättare att få med honom på olika aktiviteter. Hon har dessutom märkt flera positiva förändringar.

– Förut har han haft lätt patella på ena bakbenet som har blivit bättre efter att han började äta färskfodret. Jag har också märkt att hans päls har blivit finare och inte lika tovig som förut.

Nu äter Gizmo bara Real Färskfoder och är supernöjd. Maria brukar köpa fyrakiloskorvar och alla sorter går hem, särskilt laxen.

– Han är så nöjd nu, det är jättestor skillnad!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Två olika problem löstes med hjälp av Real Färskfoder!

Niklas Jansson bor i Uppsala och är en person som gör allt för sin matkräsna hund Alfa. Alfa hade även en kompis som hette Frank, som tyvärr gick bort nyligen. Dessa hundar hade två olika problem som kunde motverkas med en gemensam lösning – Real Färskfoder!

Till skillnad från matkräsna Alfa var Frank istället glad i mat och åt allt som kom i hans väg, vilket inte alltid var bra för hans mage. Det blev till ett så stort vardagsproblem att den ena inte åt medan den andra istället åt allt. Två olika problem, en lösning – som med hjälp av Real Färskfoder äntligen löstes.

Frank var en matglad hund i sina bästa dagar. Han hade ett problem när det kom till mat och det var inte att äta för det var han bra på, utan det var hans känsliga mage. Problemen kom dessutom flera gånger per år och kunde hålla i sig under längre perioder, det kunde till och med röra sig om veckor. Niklas testade allt från tabletter som skulle få magen att bli bra, till att ge Frank ris, kyckling och torsk som är snällt mot magen. Av allt han testade fungerade inget på Franks stackars mage.

– Frank hade lös avföring och maten stannade inte i magen, den kom bara ut igen, berättar Niklas.

Perioden under året när snön smälter var oftast den period då magproblemen var som värst, men promenader i skogen under alla årstider fick också magen att strula. Frank brukade ofta gå runt och nosa på allt och fick ofta i sig något, vilket är ganska vanligt bland hundar, men det var då Franks mage sa ifrån.

Så fort Niklas började ge Frank Real Färskfoder förändrades situationen. Frank hade ätit Real Färskfoder i 6 månader och förutom att man kunde se en tydlig skillnad på avföringen och att maten stannade kvar i magen, kunde man även se skillnad på att pälsen blev glansigare.

Niklas andra hund Alfa är en hund som inte har samma problem som sin kompis som åt allt, utan han är istället kräsen och äter ingenting om maten inte passar honom.

– Han kunde matvägra i flera dagar innan han fick Real Färskfoder, berättar Niklas.

På grund av att han inte åt något hade han ingen energi och som husse blir man orolig när ens hund inte äter. Med Real Färskfoder fick han tillbaka matlusten och äter nu som vanligt igen, vilket också har gett energin tillbaka.

Real Färskfoder löste två problem som de flesta hundägare kan ha problem med. Frank kunde leka i skogen som vanligt igen utan att magen krånglade och Alfa fick energi till att leka som aldrig förr! Tyvärr kan han inte leka med Frank längre, men hans matglada kompis fick i alla fall äta den bästa maten man kan få och en massa kärlek från honom och husse Niklas ända till slutet. Sov gott fina Frank.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Rasringarna Maine Coon-Katten och The Maine Club anordnar gemensam utställning

Den 23 september 2017 anordnades den första gemensamma utställningen av rasringarna Maine Coon-Katten och The Maine Club. Vi på Real Färskfoder har pratat med Mia Wikström, ordförande Maine Coon-Katten, om utställningen och varför kattrasen blivit så omtyckt här i Sverige.
 

Det var närmare 100 deltagare som tagit sig till Nyköping för att delta på utställningen. På plats fanns Maine Coon-katter i alla åldrar, raser och färger – ett mecka för den som har förälskat sig i kattrasen med andra ord.

– Kattrasen maine coon har blivit omåttligt populär. Enligt statistik från SVERAK var det den näst mest populära katten i Sverige under 2016. Jag har lätt att förstå varför den blivit så populär, konstaterar Mia.

Det var i mitten på 80-talet som rasen kom till Sverige från USA. En av anledningarna till att den tagits emot så bra är att det är en naturras, det vill säga att den inte är framavlad. Det trevliga temperamentet är en annan av många anledningar.

– Det är en kattras som är laid back och den går ihop perfekt med andra djur och människor. De är vänliga, lättlärda och har dessutom ett utseende som tilltalar många med lång, fin päls, berättar Mia.

Det är en ras där man satsar mycket på hälsan och här har uppfödarna en betydande roll. För att avla så friska djur som möjligt testar de sina avelsdjur för att försäkra sig om att de avlar på friska katter. När det kommer till hälsan är även kosten betydande. Många uppfödare och ägare har insett vikten av att katter får äta sin naturliga föda.

– Det pratas mycket om färskfoder idag, bland annat i kattgrupper på Facebook och i kattklubbar likt vår. Fler och fler rekommenderar färskfoder. Det har bättre smältbarhet och katterna tar upp det bättre.

Du har katter hemma som äter färskfoder, hur har deras reaktion varit?

– Vi har sex stycken katter hemma, varav fem maine coon och en huskatt. Vi har provat Real Exclusive hemma och även de som inte gillat färskfoder tidigare tyckte om det! Det är ett riktigt bra betyg. Katternas hälsa är viktig för mig och jag vet att många andra känner likadant, avslutar Mia.

Bild 1: Vinnare blev juniorhanen S*Stortassen’s Viktor, på bilden med uppfödare Annika Öhrberg och ägare Åsa Thelin. Foto: Ingvar Nyquist.
Bild 2: Bästa kastrathane PR S*Sankt Halvards Berkeley, ägare Pirpa Suutari.
Bild 3: PR S*Cooney de Vos Shima, ägare Carin Wasmuth, på bilden med assistent Johan Remmerth. Foto: Ingvar Nyquist.
Bild 4: Prisbord. Foto: Gunilla Petterson.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

“Jag öppnar 10-15 korvar med Real Färskfoder om dagen”

Annette Österman driver Annettes Hunddagis i Bollnäs. Hon tycker färskfoder inte bara är det nyttigaste för hunden, men även praktiskt för den som serverar:
– Jag om någon borde veta, jag öppnar 10-15 korvar med Real Färskfoder varje dag. När man fått in snitsen är det väldigt smidigt, man spritsar ut maten i lagom portioner.

I drygt 4 år har Annette drivit hunddagis i Bollnäs. Hon började i liten skala för att snart byta till stora fina lokaler vid skogen. Där har hon och hennes medarbetare nu dagligen hand om cirka 50 hundar. Många av dem äter redan Real Färskfoder samtidigt som allt fler går över från torrfoder. Men Annette önskar att alla hundar kunde få färskfoder:

– Tänk om alla hundägare kunde förstå hur viktigt det är med rätt föda. Ibland hör jag motargument som att “det verkar kladdigt och bökigt”. Men jag undrar varför man inte kan bortse från det när man ser hur mycket bättre hunden mår? Plus att det faktiskt inte är krångligt.

Annette öppnar över 25 korvar med Real Färskfoder varje dag och tycker att hon har visst fog för sin åsikt.
– Man hittar tekniken efter ett tag. Jag bara knipsar av längst upp och sen kan jag använda det nästan som en sprits. Händerna kommer inte ens i kontakt med fodret. Jag tycker det är enkelt och smidigt.

En av de största fördelarna med Real Färskfoder är att man kan välja mellan olika storlekar på korvarna, menar Annette.
– Real Färskfoder tinar snabbt och passar även mindre hundar, berättar Annette.

På hunddagiset tar varje hundägare med sig egen mat till sin hund.
– Många av hundarna som kommer hit till vårt dagis äter torrfoder. Bland dem ser jag tyvärr mycket dåliga magar som kan yttra sig i att de lätt gör på sig i en stressig situation. Spruckna klor, dåliga tassar och matta pälsar är andra vanliga tecken på att de inte får i sig rätt näring.

Hon märker också att hundar som äter torrfoder har sämre aptit:
– Det blir väldigt tydligt när vi provar att lägga en bit färskfoder på deras mat. Då äter de plötsligt med god aptit. Hundarna blir glada när det serveras färskfoder jämfört med torrfoder.

Annette värnar starkt om hundarnas välmående.
– Vi leker mycket med hundarna. Vi går i skogen nästan tre timmar om dagen, eller så är vi i lekhagen och leker med dem. Vi är med hundarna hela tiden, de mår bra av det.

Helst hade Annette velat servera alla hundar på dagiset färskfoder även om hon inte kommer satsa på ett hunddagis med enbart färskfoder riktigt än.
– I höst kommer jag i alla fall börja med att erbjuda ett antal dagisplatser där färskfoder ingår i priset. Hundarna har rätt till en bra hälsa. Jag ser vilka enorma skillnader Real Färskfoder faktiskt gör för hunden, avslutar Annette.

Fakta
Annettes Hunddagis ligger i Bollnäs och har plats för 98 hundar. I anslutning till hunddagiset driver Annette Österman även ett hundspa och ett hundpensionat.
Läs mer här: http://www.annetteshunddagis.se/

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Djurens Helg – En familjehelg fylld av djur, glädje och aktiviteter!

Djurens Helg är ett årligt återkommande event på Solvalla som startade för tre år sedan och som växer för varje år. Under denna helg kan du träffa och bekanta dig med lantgårdsdjur, hundar, katter, reptiler, papegojor och smådjur av alla de slag. För barnen finns tivoli, ansiktsmålning och ponnyridning. Ett stort område är inriktat mot hundar, med tävlingar och prova-på-aktiviteter för dig och din hund.

Matutbudet växer för varje år och nyheten för 2017 var Vegan Schmegan Foodtruck med god mat för alla veganer. Anders Bagge och Fredrik Steen var årets stora dragplåster som fanns på plats hela helgen. Uppträdde gjorde också bland andra Ace Wilder, Anton Hagman och Dolly Style. Vi på Real Färskfoder kommer definitivt vara på plats även 2018 och vi ser fram att träffa dig där!

Läs mer här: https://www.djurenshelg.se

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Reals färskfoder för katt är det perfekta fodret för illrar

Anette Hillbiörn driver Hillbiörns Illeruppfödning i Skövde med specialinriktning på angoror. Hon är även medarrangör av Sveriges största och numera enda illerutställning, Ferrets Halloween. Sedan en tid serverar hon sina illrar Real Färskfoder för katter:
– Illrar är precis som katter strikta karnivorer och mår allra bäst av att äta så naturligt som möjligt, säger Anette.

Anette beskriver illern som ett roligt, nyfiket och ganska keligt husdjur som dock kräver sin ägare. Händer det inget ser illern till att det händer något, som Anette uttrycker det.

– Jag brukar säga att en iller är 33 % katt, 33 % hund, 33 % clown och 1 % pain in the ass. De kan vara väldigt busiga och envisa om de blir på det humöret. Men för rätt person är de ett fantastiskt husdjur och jag är själv barnsligt förtjust i illrar.

I tjugofem år har Anette levt med illrar, ända sedan det första mötet med illern Tracey Lords i en djuraffär i Arvika 1992 som blev hennes första iller. Sedan dess har Anette varit ordförande för Skaraborgsillern Sverige under många år, arrangerat utställningar sedan 1997 och drivit eget företag som importör och återförsäljare av illertillbehör från USA, England och Holland.

Som importör tog hon även in speciell mat för illrar, vilket alltid varit svårt att få tag på i Sverige. Sedan hon lade ner importen har hon, som många andra, serverat torrfoder för kattungar som basmat för illrarna. Hon har varit noga med att de tre första, helst fem, ingredienserna ska vara kött. Dessutom har hon tagit hjälp av en vän som är kunnig inom barf och på regelbunden basis adderat rått kött som exempelvis kycklinghalsar och kycklingvingar.

– Det är ont om riktade illerfoder, därför använder vi oss gärna av kattfoder då illrar och katter har liknande näringsbehov. Men precis som katter har de behov av riktigt kött och behöver egentligen äta så likt de vilda illrarna i naturen som möjligt. Jag blev väldigt glad när jag hittade Real Färskfoder för katter. Det förenklar vardagen och jag kan känna mig trygg i att de får i sig det de behöver. Väl sammansatt rått kött bidrar till att förebygga en rad sjukdomar samt förlänga livslängden på våra illrar. Och det är de så värda! avslutar Anette.

Fakta om illern
Den går på låda, precis som katten.
Man har sele på den och kan ta den på promenader.
Den gillar att sova mycket.
Den går lös inomhus, men många väljer att skaffa ett eget rum där den kan vara ibland.
Har man möjlighet kan man bygga en inhägnad utomhusgård till den.
Många illrar lär sig göra trick såsom rulla runt, göra situps, spela död, och gå fot. Klickerträning fungerar ofta bra.

Läs mer om utställningen Ferrets Halloween här: http://ferretshalloween.se/
Läs mer om Hillbiörns Illeruppfödning här: https://www.facebook.com/pg/HPazzulos/photos/?tab=album&album_id=559115147506042

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Afghanhunden Alice bygger tävlingsmuskler med hjälp av Real Färskfoder

Afghanhunden Alice, 3,5 år, älskar att tävla i lure coursing – en tävling som simulerar harjakt. Den 13 maj 2017 vann hon sitt andra förstapris.
– Alice har ätit Real Färskfoder sedan hon var valp. Det hjälper henne att bygga muskler och ger energi till tävlingarna, säger matte Birgitta Strömholm.

Att tävla i lure coursing kräver sin hund – och matte. Med nästan tio tävlingar per år blir det mycket resande kors och tvärs i Sverige. Däremellan är det regelbunden träning som gäller:
– Vi kör konditionsträning mer eller mindre varje dag. Det bästa är om man har en jämnstark hund som hon kan springa och leka tillsammans med. Minst en gång i veckan åker vi ner till sandgropen i Jordbro och kör släphare, berättar Birgitta.

Utöver detta blir det långa promenader och cykelmotion. Birgitta har en afghanhund till; Stina, 10 år. Men hon tävlar inte:
– Haha, nej Stina skulle aldrig komma på tanken att jaga efter en plastremsa på en åker! Alice är hennes raka motsats, hon blir heltokig så fort något rör sig, en ekorre eller vad som helst. Det var så jag kom på idén att testa lure coursing med henne, det var en helt ny sport för mig också.

Birgitta har inte alltid serverat Real Färskfoder till sina hundar. För ungefär fyra år sedan provade hon det efter rekommendation av en vän.
– Stina har alltid haft en väldigt känslig mage. Sedan hon började med Real har hennes mage fungerat bra och hennes vikt hålls i schack. Jag brukar växla mellan Senior Light och Complete. En fyrahundragramskorv blir perfekt att dela i ett mål på morgonen och ett på kvällen.

Birgitta tycker det märks på båda hundarna att färskfodret är bra för dem:
– De sätter muskler på ett helt annat sätt. Pälsarna glänser och tänderna är fina. Titta på Alice som är guldfärgad – det bara skiner av guld om hela hunden.

Om – eller kanske när – Alice kammar hem en tredje guldmedalj kommer hon att få titeln lure coursing champion. Nästa tävling är i Katrineholm om två veckor:
– Alice är jättelycklig när hon får tävla, hon bryr sig inte om pallplatser eller titlar. Men har hon inte bra muskelmassa eller energi i kroppen så springer hon inte lika bra. Real Färskfoder ger henne förutsättningar att göra det hon älskar allra mest, avslutar Birgitta.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr